logo

U Korčuli prof.dr. Ivica Puljak održat će multimedijalno predavanje . Ulaz je slobodan. Organizator Grad Korčula, suorganizator AUK, a sve je pokrenula Lea Čumbelić.

 

Prof. dr. sc. Ivica Puljak rođen je u Splitu, gdje je 1994. godine diplomirao elektrotehniku na FESB-u. Tri godine kasnije je stekao magisterij iz fizike na PMF-u u Zagrebu, a 2000. godine je doktorirao fiziku na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Za svoj doktorat je dobio nagradu CMS kolaboracije. Od 1994. godine je zaposlen na FESB-u, a sada je u zvanju redovitog profesora.
Najvažnije znanstveno postignuće prof. dr. sc. Ivice Puljka je otkriće Higgsovog bozona i mjerenje njegovih svojstava, kao član CMS kolaboracije u CERN-u i voditelj grupe znanstvenika iz Splita. U ovom otkriću sudjelovao je kao koordinator grupe od više od 100 znanstvenika iz cijelog svijeta, koja radi na najosjetljivijem i najpreciznijem od svih fizikalnih procesa kroz koje je otkriven i izmjeren Higgsov bozon. Član je i MAGIC kolaboracije, koja upravlja dvama teleskopima za mjerenje gama zraka na Kanarskim otocima, kao i CTA kolaboracije koja gradi novu generaciju teleskopa.
Autor je više od 500 znanstvenih radova i prezentacija na međunarodnim skupovima, kao i organizator većeg broja znanstvenih skupova, radionica i ljetnih škola. Voditelj je i suradnik na nekoliko nacionalnih i međunarodnih projekata, kao i član međunarodnih znanstvenih tijela. Aktivno se bavi promocijom i popularizacijom znanosti, kroz koje je organizirao i održao više od 200 različitih aktivnosti. Dobitnik je Ordena Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za zasluge za znanost, državne nagrade za znanost.

Urednik na Radio Korčuli & predsjednik Astronomske udruge Korčula